Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση Ντόντικ κατά των ΗΠΑ

αναδημοσίευση από http://www.anixneuseis.gr/?p=7039

Επίθεση Ντόντικ κατά των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν, απροκατάληπτα, τα συμφέροντα των Μουσουλμάνων της χώρας.

Τόνισε δε ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανενός είδους αλλαγές, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση των σωμάτων της κεντρικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ο κ. Ντόντικ αναφέρει τα παραπάνω σε ανακοίνωση που απέστειλε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση της ασφάλειας στη Βοσνία, που- μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις τρομοκρατικές απειλές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται ο τρόπος οργάνωσης των δομών επιβολής του νόμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές αστυνομικές δυνάμεις, δομημένες σε εθνοτική βάση, αλλά χωρίς πραγματικό συντονισμό μεταξύ τους.

“Οι προσπάθειες αξιωματούχων της Σερβικής Δημοκρατίας να υπονομεύσουν κρατικούς θεσμούς επιβράδυναν τις προσπάθειες για βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των πηγών χρηματοδότησης αυτής. Αυτοί οι παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστεί ευάλωτη η Βοσνία σε εκμετάλλευση ως πιθανό έδαφος για προετοιμασία τρομοκρατικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη”, αναφέρεται- μεταξύ άλλων στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχολιάζοντας την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ντόντικ έκανε λόγο για “αντι-σερβική πολιτική” από την πλευρά των ΗΠΑ και πρόσθεσε: “πρόκειται για μια γνωστή πολιτική: ‘ρίξτε ευθύνη στους Σέρβους για ό,τι στραβό γίνεται στα Βαλκάνια και τη Σερβική Δημοκρατία για ό,τι στραβό γίνεται στη Βοσνία”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Σαντίκ Αχμέτοβιτς, δήλωσε ότι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι η Βοσνία θα πρέπει να αναδιοργανώσει άμεσα τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις αστυνομικές της δυνάμεις.
athina984.gr

Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 10/8/10 • Κατηγοριοποιήθηκε ως Γεωπολιτικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου