Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι θέλουν να πετύχουν οι Ισραηλινοί με τους νέους οικισμούς;

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Τι θέλουν να πετύχουν οι Ισραηλινοί με τους νέους οικισμούς;

Το Ισραήλ επέτρεψε την κατασκευή νέων οικισμών εποίκων στην επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ - η οποία είναι γνωστή ως Ε1 - σε μια προσπάθεια να ακυρώσει την εδαφική συνέχεια ενός ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον, ύστερα από την υπερψήφιση του πρόσφατου αιτήματος των Παλαιστινίων για την ανεπιφύλακτη αναγνώριση τους ως κράτος.

Το σχέδιο που ξεκίνησε να προωθεί η κυβέρνηση Netanyahu την Παρασκευή έχει στόχο να διαιρέσει την Δυτική Όχθη σε βορρά και νότο, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει ένα μέρος της διαφιλονικουμένης Ιερουσαλήμ. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ως τροχοπέδη στα σχέδια των Παλαιστινίων να καταστήσουν τις αραβικές συνοικίες της πόλεως ως την «πρωτεύουσά» τους, όπως δημοσιεύει ο Karl Vick.

Ο ειδικός Danny Seiedmann αναφέρει χαρακτηριστικά πως η επίπτωση αυτής της δράσης του Ισραήλ είναι το «πάγωμα» του σχεδίου για την ύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή. «Δεν είναι αλλαγή του παιχνιδιού, μα το τέλος του» δηλώνει.Το εν λόγω σχέδιο εποικισμού αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην βιωσιμότητα ενός Παλαιστινιακού κράτους και εκθέτει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς εμφανίζει τη χώρα του να δρα εκδικητικά μετά την επιτυχή υπερψήφιση του παλαιστινιακού αιτήματος .

Ο πρώην πρέσβης των Η.Π.Α στο Ισραήλ, Dan Kurtzer, δήλωσε στην Haaretz ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως το Ισραήλ περίμενε την ευκαιρία για να προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης Obama και ότι αυτή ήταν μια βολική συγκυρία για ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέβαια, παρόλο που ο Λευκός Οίκος αποκήρυξε τα ισραηλινά σχέδια, ως αντιπαραγωγικά, στις συνομιλίες για την ύπαρξη δύο κρατών, οι Η.Π.Α δεν ανταπάντησαν ουσιαστικά και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.

To Ισραήλ παρακρατεί $120 εκ. από φόρους των Παλαιστινίων 
 
    
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να παρακρατήσει $120 εκ. από παλαιστινιακούς φόρους που έχει συλλέξει προκειμένου να δοθούν στην ισραηλινή Εταιρεία Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος (IEC).



Η ακριβής αιτία για την ενέργεια αυτή εξαρτάται από ποια επίσημη δήλωση επιλέγει κάποιος να διαβάσει. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι υποστηρίζουν πως το Ισραήλ «εκδικείται» με αυτό τον τρόπο για την πετυχημένη αναγνώριση της Παλαιστίνης από τα Ηνωμένα Έθνη και την αναβάθμιση του καθεστώτος. Άλλοι πάλι επιμένουν πως το γεγονός σχετίζεται με το Ιράν, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν το Ισραήλ προέβη σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να αποπληρωθούν  τα χρέη των Παλαιστινίων στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Να σημειωθεί ότι το 1923 ιδρύθηκε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού, ενώ πλέον το μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρισμού το κατέχει η IEC, με το 99,85% της εταιρείας ανήκει στην Ισραηλινή Κυβέρνηση.
Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
 
από το http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/12/blog-post_7215.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου