Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η Αγκυρα επιχειρεί μέσω ΟΗΕ «κατάληψη» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


H Αγκυρα τον χαβά της - Επιχειρεί μέσω ΟΗΕ «κατάληψη» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


Με επιστολή που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στα Ηνωμένα Εθνη, απαντώντας στην επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου, θέλει να κατοχυρώσει μονομερώς την κυριαρχία της σε περιοχή η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζεται ως ελληνική


Επίσκεψη ρουτίνας θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα καθώς δεν προβλέπεται να συζητηθεί ο σκληρός πυρήνας των ελληνοτουρκικών.



Σε επίσημη καταγραφή των ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο, που επικαλύπτουν μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Τουρκία, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια στιγμή που το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Καθώς η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα την Τετάρτη δεν φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις για υπερβάσεις στα σημαντικά ζητήματα του σκληρού πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι αξιώσεις επί της υφαλοκρηπίδας, στις οποίες δίνει και επίσημο χαρακτήρα με την κατάθεση του εγγράφου στις 5 Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ, επιβαρύνουν το κλίμα και περιορίζουν τις δυνατότητες συνεννόησης.

Το κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, πρέσβης Ερτουγρούλ Απακάν, και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης στις 7 Σεπτεμβρίου (Α/66/899) αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην επίσημη διαμαρτυρία της Κύπρου για την απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει για έρευνες στην κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ περιοχές που καλύπτουν όμως την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.



Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 27 Απριλίου, δεν αφορούσε μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα καθώς τα τρία Οικόπεδα που παραχωρήθηκαν για έρευνες στην ΤΡΑΟ αφορούσαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης αλλά και όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

Στο παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Η Δημοκρατία της Τουρκίας θέλει να επισημάνει ότι οι περιοχές που αφορούν οι ανωτέρω άδειες (τη 27ης Απριλίου) βρίσκονται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών του βυθού και του υπεδάφους του, βάσει του διεθνούς δικαίου, εθιμικού και συμβατικού».

Στην επίσημη ιστοσελίδα
Με τη δήλωση αυτή η Τουρκία εμμέσως επιχειρεί να κατοχυρώσει μονομερώς στον ΟΗΕ την κυριαρχία της σε υφαλοκρηπίδα η οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε ένα μεγάλο μέρος της εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτησή της πάντως επανέρχεται στη γνωστή θέση της και κάνει λόγο απλώς και μόνο για οριοθέτηση «εξωτερικών ορίων»: «Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο πρέπει να καθορισθούν μέσω συμφωνιών των παράκτιων κρατών βάσει των αρχών της ευθυδικίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές ή ειδικές συνθήκες σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο...».

Η Τουρκία πάντως και στο θέμα της οριοθέτησης έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της, καθώς στο περίφημο κείμενο που συνέταξε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπλοΐας του τουρκικού ΥΠΕΞ Cagatay Erciyes και δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ (Maritime Delimitation & Offshore Activities in the Eastern Mediterranean- Legal &Political Perspectives), αποτυπώνεται το απώτατο όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως το αντιλαμβάνεται η Αγκυρα.

Το σημείο αυτό είναι ο 28ος Μεσημβρινός που διέρχεται κάθετα από τη Ρόδο, διαγράφοντας έτσι ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πέραν εκείνης νότια του Καστελόριζου, το οποίο ο τουρκικός υπολογισμός διαγράφει σχεδόν εντελώς αναγνωρίζοντάς του μόνον χωρικά ύδατα. Στο ίδιο κείμενο μάλιστα αποτυπώνεται το νότιο όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο φθάνει ακόμη και νοτίως της Κύπρου και εμφανίζεται να συνορεύει πλέον με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα?

Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι πέντε μήνες μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για παραχώρηση Οικοπέδων που βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ υποτίθεται ότι έγιναν διμερή διαβήματα, δεν υπήρξε η οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση στον ΟΗΕ, όπως φρόντισε να πράξει η Κύπρος. Και αυτή η αδράνεια συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι και με επίσημο έγγραφό της στον ΟΗΕ η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την αυθαίρετη οικειοποίηση μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παρά τις εντυπώσεις που κατά περιόδους δημιουργούνται στην Αθήνα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο, είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση, με την αυτοπεποίθηση η οποία τη διακρίνει, επιχειρεί, χωρίς εντάσεις και με το «χαμόγελο», να επιτύχει αυτό που οι στρατηγοί ήθελαν ίσως να επιβάλουν με ένα θερμό επεισόδιο.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

από το www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου