Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Δίνουν σήμερα την πρώτη δόση για να την πάρουν πίσω αύριο !

Την πρώτη δόση… από την πρώτη δόση του νέου δανείου, εισπράττει σήμερα η Ελλάδα. Πρόκειται για μόλις 5,9 δισ. που από αύριο «δεν θα υπάρχουν», γιατί επαρκούν οριακώς για να πληρωθούν 5 δισ. σε ομόλογα που λήγουν την Τρίτη 20 Μαρτίου!

Παρότι κυβέρνηση και ΕΕ πανηγυρίζουν για το «κούρεμα» και το νέο δάνειο, η Τρόικα των δανειστών καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνει στην ελληνική πλευρά πλέον ότι «θα κάνει όσα υπόσχεται». Όπως αναφέρει σχετικά το protothema.gr, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι:


- Οι δόσεις δεν θα δίνονται πλέον προκαταβολικά ανά τρίμηνο στη χώρα μας, αλλά μήνα-μήνα ή και λίγες μόλις μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής των χρεών της, για να μην τα κάνει «τράμπα» και καλύπτει άλλες ανάγκες της, όπως ως τώρα έκανε (πχ για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις).

- Παρότι θα έρχονται λίγα-λίγα, τα λεφτά θα μπαίνουν σε κλειστό λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να μην καταλήγουν σε άλλες ανάγκες. Λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης όμως, έβαλαν και όρο στο νέο Μνημόνιο ότι ο λογαριασμός αυτός μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη τράπεζα, ακόμα και εκτός Ελλάδος, αν το κρίνουν σκόπιμο και αναγκαίο οι δανειστές.

- Παρότι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση φέρουν την «εγγύηση» των δανειστών μας με ορίζοντα μέχρι… και το 2042, γίνεται έντονη η αμφισβήτηση των δυνατοτήτων εφαρμογής των υποχρεώσεων της χώρας μας. Έτσι τα σενάρια περι εξόδου της χώρας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν, ενώ τα μελετούν –«επί χάρτου» προς το παρόν- και οι επιτελείς του ΔΝΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο η έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ όσο και της ΕΕ, πάνω στις οποίες βασίστηκε η εκταμίευση της βοήθειας των 28 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα σαν «πρόγραμμα υψηλού ρίσκου».

Από την πρώτη κιόλας σελίδα της έκθεσής του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν αναφέρεται στους κινδύνους του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία τη χώρα ή ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα έχει ελάχιστο ή και καθόλου περιθώριο να απορροφήσει κλυδωνισμούς ή αποκλίσεις του προγράμματος….Οι πολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής (και η αποστολή ζήτησε πολιτικές διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της συνέχειας της εφαρμογής). Η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα απαιτούσε πιθανώς πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα και-αν αυτό δεν γινόταν-θα οδηγούσε σε χρεοκοπία. Σε περίπτωση που δεν συνεχιζόταν η δημόσια χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη”.

Όπως έχει ήδη δημοσιεύσει το defencenet.gr, το Ταμείο ζητά πρόσθετα μέτρα 14 δισ. ευρώ έως το 2014, με τα μέτρα της διετίας 2013-2014 να προσδιορίζονται σε 11 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από περικοπές δαπανών, όπως η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από φέτος έως το 2015, ακόμη και μέσω απολύσεων, αλλά και από λουκέτα σε δημοσίους οργανισμούς.



Με τα παραπάνω θλιβερά δεδομένα, η κυβέρνηση πραγματικά δικαιούται να… θριαμβολογήσει που κατόρθωσε να “αποτρέψει” τη χρεοκοπία της χώρας… Της αξίζουν συγχαρητήρια!

Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου