Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)
Posted: Δεκεμβρίου 13, 2011 in ΕΛΛΑΔΑ
0

Η περιοχή των Καλαβρύτων είναι γνωστή όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές που έχει ή για το Χελμό και το χιονοδρομικό του κέντρο ή για το γραφικό φαράγγι του Βουραικού αλλά και για την εκτέλεση από τους Γερμανούς το 1943 του ανδρικού πληθυσμού του.

Το ιστορικό της σφαγής ξεκινάει την περίοδο κατά την οποία η στρατιά των συμμάχων αποβιβάζεται στη Σικελία. Μετά ακολουθεί η παράδοση των Ιταλών οπότε και το βάρος της φύλαξη της Ελλάδας πέφτει αποκλειστικά στους Γερμανούς. Οι Γeρμανοί είχαν το φόβο πως οι σύμμαχοι θα προσπαθούσαν να κάνουν απόβαση στα νότια δυτικά παράλια της Ελλάδας οπότε είχαν καταστρώσει και ένα σχέδιο αμύνης στο ύωος περίπου του Ολύμπου.

Ενας αστάθμητος παράγοντας για τους Γερμανούς στην Ελλάδα ήταν η δράση των αντάρτικων ομάδων. Ετσι μετην πρώτη αφορμή προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό στον οποίο πιθανό οι αντάρτες να είχαν στηρίγματα. Και λέω πιθανό γιατί ακόμα και εκείνη τη δύσκολη εποχή οι Ελληνες ήταν χωρισμένοι.

Στη γενικότερη περιοχή των Καλαβρύτων εξαιτίας και του δύσβατου της περιοχής δρούσαν περί τους 5.000 αντάρτες. Στη μάχη της Κερπίνης οι αντάρτες αιχμαλώτισαν περί τους 70 Γερμανούς. Γι αυτό το γεγονός πολλά έχουν ειπωθεί πολλά κάποιος μπορεί να σκεπτεί. απλά θα πω πως αποτέλεσε την αφορμή για τη σφαγή των Καλαβρύτων γιατί οι Γερμανοί όπως είπα και παραπάνω ήθελαν να καταστρέψουν κάθε τι που μπορούσε να στηρίξει σωματικά ή ψυχολογικά τους αντάρτες.

Η πρώτη κίνηση του Γερμανικού επιτελείου ήταν να ζητήσει την καταστροφή με τη χρήση αεροπλάνων (ρίχνοντας βόμβες) αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμος αριθμός αεροπλάνων γι αυτή την επιχείρηση. Ετσι η <<δουλειά>> ανατέθηκε στην 117 μεραρχία κυνηγών. Η επιχείρηση ξεκίνησε 6 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα από Τρίπολη,Πάτρα ,Πύργο,Αίγιο.

9 Δεκεμβρίου οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα. (Οι Γερμανοί πέρασαν κι απο το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου το έκαψαν και σκότωσαν και τους μοναχούς).Ο κόσμος ήταν φοβισμένος αλλά δε μπορούσε να φύγει, χειμώνας ήταν που να πάει; .Ο Γερμανός διοικητής διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός δε θα πάθει τίποτα και πως δεν υπήρχε λόγος να φοβούνται. Ζήτησε μόνο μια κατάσταση των σπιτιών που είχαν μέλη στην αντίσταση. Αρχισαν να καταστρέφουν τα σπίτια αυτων των οικογενειών.Ετσι μ αυτές τις πονηρές κινήσεις ο πληθυσμός άρχισε να ησυχάζει.

Αυτό έγινε μέχρι και το βράδυ 12 Δεκεμβρίου. Το πρωί 13 Δεκεμβρίου άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες και οι Γερμανοί έβγαζαν τον κόσμο έξω απ τα σπίτια τους.Ξεχώρισαν τους άνδρες και τις γυναίκες με τα παιδιά .Τους πρώτους τους πήγαν σε ένα χώρο που είναι έξω από τα Καλάβρυτα και ονομάζεται χωράφι του Καπή ενώ τις γυναίκες τις έκλεισαν στο σχολείο.

Στο χώρο εκτέλεσης οι άντρες κατάλαβαν τι τους περίμενε. Κατά της 12 το μεσημέρι δύο φωτοβολίδες έπεσαν από το χωριό και η εκτέλεση άρχισε.Οταν τελείωσε άρχισε το έργο της αποτελείωσης των επιζώντων. Από τον ανδρικό πληθυσμό μόνο 13 σώθηκαν.

ΟΙ γυναίκες καταλαβαίνοντας πως κάτι συμβαίνει και βλέποντας πως όλα γύρω τους καίγονταν και υπήρχε κίνδυνος να καούν κι αυτές κατάφεραν να βγουν έξω και να ξεφύγουν. Γιαυτό το θέμα έχω ακούσει πως στις γυναίκες φύλακας ήταν ένας αυστριακός ο οποίος άνοιξε την πόρτα και φυσικά στο τέλος εκτελέσθηκε από τους συμπατριώτες του γιαυτη οτυ την πράξη.

Για τον αριθμό των νεκρών έχω μάθει διαφορετικές εκδοχές. Η μια μιλάει για 1.400 περίπου άτομα ενώ η άλλη μιλάει για 500.Εχω επίσης διαβάσει πως στη σφαγή των Καλαβρύτων συμμετείχαν και Ελληνες γερμανοντυμένοι. Μάλιστα αυτοι οι Ελληνες φορούσαν καπέλα για να ξεχωρίζουν απο τους υπόλοιπους πραγματικούς Γερμανούς οι οποιοι φορούσαν κράνη. Για το τελευταίο δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι μπορεί να έγινε γιατί η ιστορία μας είναι γεμάτοι απο παληκαράδες που ξεφτύλισαν αρκετό κόσμο αλλά επίσης είναι γεμάτη κι απο ξεφτυλισμένους προδότες και δοσίλογους που για ένα κομμάτι ψωμί πούλησαν την τιμή τους.(θυμίζει τίποτα το τάγμα ασφαλείας Λεωνίδας;Είχε συμμετοχή μήπως στα Καλάβρυτα;Τι σχέση είχαν οι Αγγλοι

Σαν τελευταίο θάθελα να τονίσω πως η σφαγή των Καλαβρύτων ίσως ..λέω ίσως έχει αρκετό ψωμί για κάποιον που ψάχνει τα άχυρα. Απλά θα πω ότι πιθανόν να μη γίνονταν η εκτέλεση των 70 Γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες όπως επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία πως ο επικεφαλής των ανταρτών πήρε εντολή από τους Αγγλους για την εκτέλεση.

Οπως και να το κάνουμε όπως και να δούμε τα πράγματα το γεγονός είναι ένα και δε μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει .(ούτε και αυτός -αυτή -αυτοί που στο βιβλίο της στ τάξης δεν κάνουν αναφορά, δεν έχουν ούτε μια φωτογραφία)Και όπως γράφει και μια εφημερίδα της Φραγκφούρτης FAZ:

Η σφαγή στα Καλάβρυτα θεωρείται ένα από τα χειρότερα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατά την περίοδο της Κατοχής της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944.

http://lmoutsa.wordpress.com/2011/12/13/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου