Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ζακ Ντελόρ: Πολύ λίγα, πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ

Ζακ Ντελόρ: Πολύ λίγα, πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ
Πηγή: Express.gr 03/12/11-15:38

«Η ευρωζώνη ήταν ελαττωματική από την αρχή και τα λάθη που έγιναν κατά τη δημιουργία της ευρωζώνης καταδίκασαν το ενιαίο νόμισμα στη σημερινή κρίση χρέους» λέει σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jacques Delors.

Ο Ζακ Ντελόρ κατηγορεί τους σημερινούς ηγέτες ότι κάνουν «πολύ λίγα, πολύ αργά,» για να υποστηρίξουν το ενιαίο νόμισμα και δηλώνει ότι η έλλειψη κεντρικής εξουσίας που θα ήταν επιφορτισμένη με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, επέτρεψε σε ορισμένα μέλη να αναπτύξουν δυσβάσταχτα χρέη. Ειδικότερα, ο Γάλλος πολιτικός μίλησε για «έναν συνδυασμό του πείσματος στη γερμανική ιδέα του νομισματικού ελέγχου, και της απουσίας ενός σαφούς οράματος από όλες τις άλλες χώρες».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις θεμελιώδεις αδυναμίες και τις αστάθειες των οικονομιών των κρατών-μελών. Στη συνέντευξη αναφέρει επίσης ότι «το ευρώ θα ήταν ακόμη ισχυρό αν είχε δομηθεί σύμφωνα με το σχέδιό του» ενώ σημειώνει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει έλεγχος των οικονομιών των κρατών μελών για το αν πραγματικά πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. «Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ήθελαν να δουν τίποτα δυσάρεστο, το οποίο θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν» είπε ο 86χρονος Γάλλος πολιτικός. Πρόσθεσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να μοιραστούν το φταίξιμο για την κρίση χρέους, η οποία έχει οδηγήσει σε φόβους για τη βιωσιμότητα του ευρώ. «Όλοι πρέπει να εξετάσουν τις συνειδήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι η κρίση του χρέους δεν απορρέει από την ίδια την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, αλλά από ένα «ελάττωμα στην εκτέλεση» από τους πολιτικούς ηγέτες που επέβλεψαν το λανσάρισμά του.

Ο Ζακ Ντελόρ ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 ως το 1995 και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ το 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου