Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

Στις 17 Φεβρουαρίου η τελική (;) βουλγαρική απόφαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Στις 17 Φεβρουαρίου η τελική (;) βουλγαρική απόφαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
09-02-2011 16:41:35

Image Aνακρούουν πρύμνα για άλλη μια φορά οι Bούλγαροι για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη που σχεδιάστηκε να μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο κατ'ευθείαν στο Αιγαίο και την ανοικτή θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να περνάει από τα Στενά των Δαρδανελλίων: Η Μπετίνα Ζότεβα, εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι η υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει διακοπεί και στις 17 Φεβρουαρίου θα ληφθεί η απόφαση της βουλγαρικής πλευράς.

Πρόσθεσε δε το αυτονόητο, ότι το σχέδιο δεν μπορεί να διακοπεί με μονόπλευρη απόφαση οποιασδήποτε από τις τρεις χώρες που συμμετέχουν στην διεθνή εταιρία.

Δεν εξήγησε βέβαια πως τότε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ, προχωρά εδώ και 18 μήνες σε δηλώσεις περί ματαίωσης του έργου, από την στιγμή που η Ρωσία και η Ελλάδα το στηρίζουν φανατικά (σε ότι αφορά την Ελλάδα η στάση της νυν κυβέρνησης άλλαξε τους τελευταίους οκτώ μήνες υπέρ του αγωγού και αυτό φαίνεται να έχει περισσότερο σχέση με την βελτίωση του κλίματος στις αμερικανορωσικές σχέσεις...)

Η Ζότεβα απάντησε με τις παραπάνω δηλώσεις της στο σχόλιο τού πρώην διευθυντή της βουλγαρικής εταιρείας που συμμετέχει στην Διεθνή Εταιρεία του Έργου Trans Balkan Pipeline, Πλάμεν Ρούσεφ, ότι "το σχέδιο κατασκευής του αγωγού αναμένεται να διακοπεί λόγω της μη-εκτέλεσης των οικονομικών υποχρεώσεων της βουλγαρικής πλευράς".

Η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, επικαλούμενη τις δηλώσεις Ρούσεφ μετέδωσε ότι αναμένεται η σχετική απόφαση να ληφθεί στην επικείμενη Γενική συνέλευση των μετόχων της μικτής εταιρίας στη Ρώμη στις 17 Φεβρουαρίου.

Από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επιμένει ότι "Τίποτα δεν έχει τελειώσει και το έργο είναι απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον" ( o Μ.Μπορίσοφ για να σπρώξει την ακύρωσή του επικαλείται περιβαλλοντικούς κινδύνους).

Από την πλευρά της Μόσχας έχει διαμηνυθεί στην Σόφια ότι "Η υπογραφή σας σας δεσμεύει και θα υπάρξουν συνέπειες αν δεν την τιμήσετε"...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου