Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

To πρόβλημα της Ελλάδας με την αναγνώριση του Κοσόβου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πρόβλημα της Ελλάδας με την αναγνώριση του Κοσόβου
Τι θα συμβεί όταν καταστούν πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι στην Ξάνθη και στη Ροδόπη;

Οι ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη φέρουν τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Τζο Μπάιντεν να πιέζει τον κ. Γ. Παπανδρέου και για την αναγνώριση του Κοσόβου. Η μέχρι τώρα επιφυλακτική στάση της Ελλάδας έχει τους λόγους της (που θα αναφέρουμε παρακάτω), φαίνεται όμως πως δεν θα αργήσει να προβεί σε αναγνώριση, τη στιγμή που και η ίδια η Σερβία δείχνει να αλλάζει στάση.

Όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας, ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντις, δήλωσε στον Ο.Η.Ε. ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, προτρέποντας συνάμα τις άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας: «Σύντομα τα δύο μέρη πρόκειται να διαβουλευθούν από κοινού για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε υπομονετικοί και να επιδιώξουμε τους τρόπους για να οικοδομήσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη στις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Τάντιτς, μιλώντας στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. Άρα, αναγνωρίζει την ύπαρξη «δύο πλευρών». Και τι επιδιώκει η Σερβία με τις συζητήσεις; Όχι, προφανώς να αρνηθεί το Κόσοβο την ανεξαρτησία του και να επανενταχτεί στο σερβικό κράτος. Το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι οι επαρκείς εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων που ζουν στην περιοχή της Μιτρόβιτσα.

Το Κόσοβο οδηγεί στη Θράκη

Τίθεται το ερώτημα: Αν δεχθούμε, ότι οποιαδήποτε περιοχή μιας χώρας μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί, επειδή το θέλει η πλειοψηφία της συγκεκριμένης περιοχής, τι θα συμβεί όταν δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες και καταστούν πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι στην Ξάνθη και στη Ροδόπη; Θα ζητήσουν αυτονομία, που οδηγεί σταδιακά σε ανεξαρτησία, με το επιχείρημα «εσείς είστε αυτοί που το δεχθήκατε στο Κόσοβο, γιατί σε μας το αρνείστε»; Τι θα πούμε τότε; Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισπανία, η Κύπρος, η Ρωσία και η Ρουμανία, που δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο (και με τη Βουλγαρία να έχει τις επιφυλάξεις της). Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., σε μια γενιά οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία -όχι μόνο στη Θράκη- σε όλη τη χώρα, λόγω της μεγάλης υπογεννητικότητας.

Έχουμε υπογράψει μύριες όσες Συμφωνίες για το «αμετάβλητο των συνόρων» (από το 1972 στο Ελσίνκι), όμως οι ίδιοι αθετήσαμε την υπογραφή μας, αναγνωρίζοντας τα νέα κράτη της Βαλκανικής. De facto ήδη αναγνωρίσαμε το Κόσοβο, αφού θεωρούμε έγκυρα τα διαβατήριά του και συζητούμε μαζί του σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η de jure αναγνώριση όμως, θέλει περίσκεψη και ατράνταχτες εγγυήσεις. Το διακηρυσσόμενο ότι «η περίπτωση του Κοσόβου» δεν δημιουργεί προηγούμενο, προφανώς δεν είναι αρκετό, γνωστής ούσης της περιφρόνησης των ισχυρών στις διακηρύξεις.


Ο Μακεδών

27/09/2010 20:09 | © VORIA.GR
αναδημοσίευση από το http://voria.gr/details.php?id=28380

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου