Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Kυκλοφορεί το νέο τεύχος του Αρδην (τ. 79)

Κυκλοφορεί (23/4) το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 79)‏


ΤΕΥΧΟΣ 79 (Μάρτιος - Απρίλιος 2010)

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ - Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.



Το δράμα της κατάρρευσης της μεταπολιτευτικής οικονομίας και κοινωνίας στην Ελλάδα παίχτηκε και παίζεται μπροστά στα μάτια μας σε τρεις πράξεις. Η πρώτη πράξη, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση του εξωτερικού δανεισμού της χώρας, το οποίο έγινε το κύριο μέσο αναδιανομής του εισοδήματος. Η αποβιομηχάνιση, η διασπάθιση του κοινωνικού πλούτου και αγαθών από τις κλίκες των «σοσιαληστών», και η άμβλυνση των αντιστασιακών αντανακλαστικών μέσα στον κορεσμό της εξουσίας, ήταν τα λοιπά χαρακτηριστικά της περιόδου.

Η δεύτερη πράξη, ο εκσυγχρονισμός του Κωστα Σημίτη, και η νεοδημοκρατική «ουρά» του με τον Κώστα Καραμανλή, σηματοδότησε την ενίσχυση του παρασιτισμού μέσα από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, την εκτόξευση του ιδιωτικού δανεισμού και της κατανάλωσης, τη διάλυση του παραγωγικού ιστού και τα καλπάζοντα ελλείμματα στις τρέχουσες συναλλαγές και στο εμπορικό ισοζύγιο. Τα δανεικά πολλαπλασιάστηκαν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε και η εξάρτησή μας από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, και άρχισε η δορυφοροποίησή μας από την Άγκυρα.

Η τρίτη πράξη εξελίσσεται σήμερα. Είναι η ολοκληρωτική κατάρρευση μιας υπερχρεωμένης χώρας, που δεν παράγει τίποτα, και είναι έτοιμη να παραδοθεί στη Γερμανία, το ΔΝΤ, αλλά και τους νεο-οθωμανούς που προσπαθούν να μεταβάλουν την ευρύτερη περιοχή σε δική τους ζώνη επιρροής, εκμεταλλευόμενοι την κρίση που περνάει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η παγκοσμιοποίηση.

Το 79ο τεύχος του περιοδικού Άρδην περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο εξωτερικό μέτωπο της ελληνικής κρίσης. Στο πώς η Γερμανία, έχοντας διαμορφώσει την αυλή της, υποτάσσοντας οικονομικά και πολιτικά τις κεντροευρωπαϊκές χώρες, εγείρει αξιώσεις ηγεμόνευσης ολόκληρης της Ευρώπης, και τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας. Πρόκειται για μια ανάλυση των οικονομικών, πολιτικών και ιστορικών παραμέτρων της νέας ηγεμονίας που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει η Γερμανία, μέσα από μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ομοσπονδιακή, με έντονα συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά και έμφαση στις «περιφέρειες», που θα λειτουργούν ως αντίβαρο στην εξουσία του έθνους-κράτους – στο κλίμα του δικού μας Καλλικράτη. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το γίνεται σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, αλλά και με τις κατά τόπους περιφερειακές υπερδυνάμεις, όπως είναι για μας η Τουρκία. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα των: Β. Στοϊλόπουλου, Γ. Ντυβάλ, Π. Ιλάρ και Μ. Γκρίεβιτς.

Το έτερο αφιέρωμα του περιοδικού κινείται στο ακριβώς αντίθετο κλίμα από αυτό που αναφέραμε. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο και το διακριτό αντιστασιακό παράδειγμα που πρεσβεύει στα πλαίσια της μεγάλης νεοελληνικής αναγέννησης. Ένα παράδειγμα που συνδυάζει το λόγιο στοιχείο και το λαϊκό, την ελληνική ιδιαιτερότητα με την αναφορά στις πιο ριζοσπαστικές διεργασίες που συνέβαιναν εκείνη την εποχή στη Δύση –κι όλα αυτά σ’ ένα εγχείρημα που γύρευε τη διπλή απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανοκρατία και την Αποικιοκρατία, μέσα από τη συγκρότηση μιας παμβαλκανικής δημοκρατικής Ομοσπονδίας. Σ’ αυτήν τη φιγούρα, στο «παράδειγμα Ρήγας», πρέπει να επιστρέψουμε ξανά και ξανά, προκειμένου να αναζητήσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα μας επιτρέψουμε να οικοδομήσουμε αντιστάσεις με βαθιές ρίζες, έναντι της απειλούμενης, πολλαπλής υποδούλωσης της χώρας μας. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει κείμενα του Ρήγα Φεραίου, ένα εκτεταμένο κείμενο του Γ. Καραμπελιά και ένα άλλο του Δ. Καραμπερόπουλου.

Το τεύχος κλείνει με αναλύσεις για την επικαιρότητα, την επίσκεψη του Ερντογάν και τον νεο-οθωμανισμό, την οικονομική κρίση, το νέο εθνοαποποδομητικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και κείμενα για τις διεθνείς εξελίξεις, για ιστορικά θέματα και βιβλιοπαρουσιάσεις. Γράφουν οι: Θ. Τζιούμπας, Γ. Ρακκάς, Νικόλας Δημητριάδης, Δ. Μαυρίδης, Χ. Βάρσος, Τ. Χατζηαναστασίου, Ν. Ραυτόπουλος, Δ. Πέτκος, ενώ περιλαμβάνονται κείμενα των Μ. Μπαρντακουμάρ και Ρ. Σκάλενμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου