Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Συνεχίζονται τα δακρυγόνα και οι ξυλοδαρμοί στην πλατεία Ταξίμ



Συνεχίζονται τα δακρυγόνα και το ξύλο στην πλατεία Ταξίμ

Σχετικά Tags 

Χιλιάδες διαδηλωτές καταφθάνουν φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες

Πεδίο μάχης θυμίζει για δεύτερη μέρα το κέντρο της Κωνσταντινούπολης όπου από την Παρασκευή τα ξημερώματα, χιλιάδες ακτιβιστές και διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία, γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας και ήδη έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια.

Από το πρωί, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού». Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος ενώ, νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσίκτας, στις όχθες του Βοσπόρου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, από τα μεγαλύτερα κατά της κυβέρνησης, ξεκίνησε χθες το πρωί μετά από την βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας εκατοντάδων ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, διαμαρτυρόμενοι για το μπάζωμα του πάρκου, προκειμένου να χτιστούν εκεί ξενοδοχεία και καταστήματα.

Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και- όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τραυματίες είναι 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 200.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα haberedikkat.com και η τουρκική Indymedia, ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του σήμερα, από καρδιακό επεισόδιο, μετά την ρίψη χημικών από την αστυνομία.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μια Αιγύπτια τουρίστρια που τραυματίστηκε στα επεισόδια και υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία.Η 34χρονη γυναίκα χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου. Ακόμα, μια σκαλωσιά κατέρρευσε κατά την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές.

Σύντομα, τα επεισόδια επεκτάθηκαν με την μορφή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Διαμαρτυρίες έχουν επίσης αναφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπως στην Αλικαρνασσό, το Ικόνιο και τη Σμύρνη.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτό που περιγράφεται ως «χρήση υπερβολικής βίας» από την αστυνομία, ενάντια σε αυτό που είχε ξεκινήσει ως μια ειρηνική διαμαρτυρία.


Βίαια επεισόδια στην Άγκυρα

Ευρεία χρήση δακρυγόνων έκανε η τουρκική αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνονται να εξαπλώνονται μετά τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι νεαρής ηλικίας και αποτελούν μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, και αρχικά σχεδίαζαν να διαδηλώσουν εναντίον της νομοθεσίας απαγόρευσης του αλκοόλ, ωστόσο η διαμαρτυρία πήρε άλλη τροπή, όταν άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.








http://www.newsbeast.gr/world/arthro/539456/sunehizodai-ta-dakrugona-kai-to-xulo-stin-plateia-taxim/

Σχετικά Άρθρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου