Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ*
(Προδημοσιευόμενο απόσπασμα)
...
Γ) O Νταβούτογλου, που προτάσσει στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας διατύπωνε μια ανησυχία όσον αφορά την αρμονία μεταξύ των περιφερειακών επιλογών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της περιφερειακής πολιτικής που ακολουθεί ανέκαθεν η Τουρκία (Βλ. Ahmet Davutoğlu, Stratejik Derinlik. Türkiye’nin Uluslurarasι Konumu, Κωνσταντινούπολη: 2008, σ. 508).
Την ώρα της αμερικανικής κρίσης θα προσδοκούσε κανείς ότι η Ευρωπαïκή Ενωση θα έσπευδε να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων. Όμως οι Εικοσιεπτά δεν έχουν κοινή στρατηγική. Η ευρωπαïκή οικονομία χάνει έδαφος και σε σύγκριση με την αμερικανική, ενώ δοκιμάζεται και το κράτος πρόνοιας, παραδοσιακό ευρωπαïκό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.
Στις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί διαπιστώθηκε η έλλειψη ευρωπαïκής κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο διπλωματικός γύρος του κ. Γ. Παπανδρέου έκλεισε με τη συνάντηση με τον Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Και οι τρεις ηγέτες προσέφεραν στην Ελλάδα μόνο προφορική - πολιτική στήριξη υποδεικνύοντας σκληρά μέτρα και.... ‘’λάκκο των λεόντων’’, δηλ. αυτούς που το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα χρησιμοποιεί ως όπλα στους σύγχρονους παγκόσμιους οικονομικούς πολέμους. Δάνειο στο δάνειο, ευρωομόλογο στο ευρωομόλογο τα θηρία σταδιακά θα μας εξαντλήσουν δανείζοντας με διαρκώς μεγαλύτερο επιτόκιο την Ελλάδα για το μπάλωμα προσωρινά των αναγκών. Η χώρα κινδυνεύει για να καλύψει της πάγιες δημοσιονομικές της ανάγκες, μισθούς, συντάξεις... να βλέπει το χρέος να παραμένει και να διογκώνεται βαθμιαία μέχρι την ολοκληρωτική υποθήκευσή της. Και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των θηρίων "σωτήρων" μας ....για να μην μας πτωχεύσουν επισήμως. Κάτι που ενδεχομένως θα γίνει κάποτε. Οταν θα μας έχουν στεγνώσει τελείως στα ευρωδάνεια και ολοκληρώσουν το σχέδιο τους στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή οι πλανητικοί ισχυροί δρώντες. Και στο Αιγαίο, στο Κυπριακό και στη Θράκη.

Θεόδωρος Σ. Μπατρακούλης

* Στάλθηκε για δημοσίευση στην εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, βλ. φύλλο της Κυριακής 14ης Μαρτίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου