ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010
«Ωραιοποιεί» το σχέδιο Ανάν ζητώντας ακόμη περισσότερα
«Ωραιοποιεί» το σχέδιο Ανάν ζητώντας ακόμη περισσότερα
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010
«Ωραιοποιεί» το σχέδιο Ανάν ζητώντας ακόμη περισσότερα
Bookmark and Share
Κλασική διπλωματική τακτική μεγιστοποίησης των απαιτήσεων, ώστε να πετύχει το προσδοκώμενο, ακολουθεί ο Ταλάτ, προκαλώντας την αντίδραση της Κύπρου.
Επιστολές προς τους ηγέτες των πέντε κρατών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Οπως επεσήμανε, το Σάββατο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλύει τους λόγους, που οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς βρίσκονται εκτός των πλαισίων της συμφωνηθείσας βάσης για τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι οι απαράδεκτες τουρκικές προτάσεις απορρίφθηκαν αμέσως από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, στις επιστολές γίνεται και σύγκριση των θέσεων που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή/τουρκική πλευρά σε έγγραφο για τη Διακυβέρνηση, με πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
Ο κ. Χριστόφιας παραθέτει εννέα σημεία - «αγκάθια» της τουρκοκυπριακής πρότασης, τα συγκρίνει με τις πρόνοιες του σχεδίου «Ανάν 5» και καταλήγει ότι η τουρκική πλευρά απομακρύνεται σημαντικά ακόμα και από το απορριφθέν από την ελληνοκυπριακή πλευρά σχέδιο λύσης.
Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται:
*Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε αναλογία εκ περιτροπής προεδρίας 2:1, ενώ τώρα οι Τουρκοκύπριοι (Τ/Κ) ζητούν 3:2.
*Η σύνθεση του τότε προεδρικού συμβουλίου ήταν 4:2, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν συμμετοχή 7:5 στην Κυβέρνηση της ομοσπονδίας.
*Στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ένα FIR, ενώ τώρα ζητούνται 2 FIR για την Κύπρο.
*Το 2004, προνοούνταν ενισχυμένες πλειοψηφίες για λήψη αποφάσεων μόνο στη Γερουσία, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν το ίδιο και για την Κάτω Βουλή.
*Τότε μόνο 5-6 οργανισμοί της δημόσιας υπηρεσίας προβλεπόταν να έχουν διευθυντή και υποδιευθυντή από διαφορετικές κοινότητες, ενώ τώρα η πρόταση είναι για όλες τις υπηρεσίες.
*Το σχέδιο Ανάν έδινε στα κρατίδια δυνατότητα υπογραφής διεθνών συμφωνιών στο εμπόριο και τον πολιτισμό, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν διεθνείς συμφωνίες σε όλες τις αρμοδιότητες.
*Τότε τα κρατίδια δεν είχαν λόγο στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ομοσπονδίας, ενώ τώρα επιδιώκεται αυτή η πρόνοια σε αρμοδιότητες που αφορούν τις πολιτείες.
*Για τη λήψη των αποφάσεων προβλεπόταν μία ψήφος από κάθε κοινότητα, ενώ τώρα οι ψήφοι είναι 2 από κάθε κοινότητα.
*Το σχέδιο Ανάν προνοούσε αναγνώριση των πράξεων του ψευδοκράτους, μόνο αν αυτές ήταν συμβατές με το διεθνές δίκαιο. Τώρα ζητείται αναγνώριση όλων των πράξεων.
Ναυτεμπορική
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_234.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29&utm_content=FeedBurner#ixzz0d0riPE3l
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου