Γη για το χρέος ή το χρέος μας στη γη
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014
Διαβάστε στο UNFOLLOW 30, που κυκλοφορεί: «Γη για το χρέος ή το χρέος μας στη γη», άρθρο της Μαρίας Καλαντζοπούλου.Μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει να αντιλαμβάνεται μόλις τώρα τι ακριβώς σημαίνει ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Όμως, η υπεράσπιση του παρελθόντος, του τρόπου ζωής και των δικαιωμάτων μας, η υπεράσπιση της γης μας προβάλλει ως το κυριότερο χρέος μας και μοιάζει να φωτίζει το δρόμο για την υπεράσπιση του μέλλοντός μας.
Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε ένας κατάλογος 110 ακινήτων προς «αξιοποίηση» από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για μια λίστα στην οποία τσουβαλιάζονται από το Σαρακήνικο στην Ελαφόνησο και τους Αμμόλοφους στην Καβάλα μέχρι τα Ξενία, την αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη ή αστικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Παρότι νόμοι και ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ψηφίζονται ανελλιπώς από το 2010, η όποια «αναστάτωση» τώρα που έφτασε η ώρα της εφαρμογής τους.
Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει να αντιλαμβάνεται μόλις τώρα τι ακριβώς σημαίνει ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Τώρα που το εφιαλτικό αυτό πολιτικό πρόγραμμα παίρνει σάρκα και οστά.
Εξάλλου οι σύντομες και κομβικές διατυπώσεις αποτελούν ένα ισχνό ποσοστό σε μια νομοθετική ομοβροντία χιλιάδων σελίδων και αλλεπάλληλων τροποποιήσεων που δεν μπορεί να αφομοιωθεί σχεδόν από κανέναν –κι αυτό δεν είναι «ατύχημα».
Πώς στρώθηκε το έδαφος για να υποβαθμιστεί ακόμη και η έννοια της «δημόσιας περιουσίας»;
Τι ρόλο έπαιξαν τα Ολυμπιακά ακίνητα και οι νόμοι περί Ολυμπιακών Αγώνων;
Μπορεί η αποπληρωμή του χρέους να θεωρείται «υπόθεση εθνικής σημασίας» που προηγείται κάθε άλλης συνταγματικής πρόβλεψης;
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό;
Ποιος θα κερδίσει από την «αξιοποίηση»;
Στο UNFOLLOW 30 ξεδιπλώνουμε μία από τις πτυχές της περιβόητης «ανάπτυξης», δηλαδή της εμβάθυνσης του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, με την εκμετάλλευση της γης, με δημιουργία τεχνητής υπεραξίας και κατά παρέκκλιση της όποιας γενικώς ισχύουσας νομοθεσίας.
Διαβάστε στο UNFOLLOW 30, που κυκλοφορεί: «Γη για το χρέος ή το χρέος μας στη γη», άρθρο της Μαρίας Καλαντζοπούλου.
Πηγή: http://unfollow.com.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου