Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ημερησία: «Διαζύγιο» από το ΔΝΤ με άρνηση των δανείων

Ημερησία: «Διαζύγιο» από το ΔΝΤ με άρνηση των δανείων
Ημερησία: «Διαζύγιο» από το ΔΝΤ με άρνηση των δανείων

Ημερησία: «Διαζύγιο» από το ΔΝΤ με άρνηση των δανείων

September 20, 2014 9:35 am
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να υπάρξει ταυτόχρονη λήξη της χρηματοδότησης από Κομισιόν (που λήγει στο τέλος του έτους) και από το Ταμείο (που λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αρνηθεί η Αθήνα την περαιτέρω δανειοδότηση από το ΔΝΤ ύψους 12,5 δις ευρώ (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016).
Το σενάριο της παραίτησης της Ελλάδας από το υπόλοιπο των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το 2015 και 2016, επεξεργάζεται η κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα σε οριστική έξοδο από το μνημόνιο γράφει η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης για «βελούδινο» διαζύγιο με το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει την έξοδο από τα μνημόνια και την αποφυγή ενός νέου πακέτου διάσωσης.
«Το ΔΝΤ δεν θέλει να δανείσει μόνο, ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν ικανοποιούνται με το να δανείσει τη χώρα μόνο το ΔΝΤ και να μείνουν εκτός» είπε ο Γκ. Χαρδούβελης στο Bloomberg TV.
Λίγο αργότερα ο υπουργός, μιλώντας σε στελέχη που παρακολούθησαν το Roadshow του Λονδίνου απέκλεισε το τρίτο πακέτο, τόνισε ότι δεν είναι επιθυμητό το κούρεμα και είπε μεταξύ άλλων:«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων».
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά να υπάρξει ταυτόχρονη λήξη της χρηματοδότησης από Κομισιόν (που λήγει στο τέλος του έτους) και από το Ταμείο (που λήγει το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αρνηθεί η Αθήνα την περαιτέρω δανειοδότηση από το ΔΝΤ ύψους 12,5 δις ευρώ (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε το σχέδιο αυτό με τον ομόλογό του της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο που είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Ελλάδα. Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε τον Ιούνιο το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη σχέση «εξάρτησης» ταυτόχρονα και με την Ευρώπη και με το ΔΝΤ είναι εκτός από οικονομική και πολιτική απόφαση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με μνημόνιο ή ακόμη χειρότερα με νέο δανειακό πρόγραμμα που συνεπάγεται και νέα μέτρα.
Ωστόσο, μια απόφαση για άρνηση του δανειακού προγράμματος από το Ταμείο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία που κατ’ άλλους είναι 5 δις, και κάποιοι το ανεβάζουν στα 11-12 δις ευρώ. Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι μικρότερο το κενό και ότι μπορεί να καλυφθεί μέσω των πλεονασμάτων, του «μαξιλαριού» των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ και κυρίως με έξοδο στις αγορές. Εδώ υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές με ένα επιτόκιο διπλάσιο από το 2% που δίνει ο ESM, επομένως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την Ελλάδα να καλύψει το κενό ο Μηχανισμός, αλλά να πάρει νέα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχεδιασμοί της Αθήνας για έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας, ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο και οι δηλώσεις Χαρδούβελη από το Λονδίνο ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, συγκλίνουν προς την προώθηση του plan B για απεμπλοκή από τους δανειστές.
Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν και από τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά την Τρίτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό να ζητά πολιτική στήριξη και λιγότερη πίεση από την τρόικα για παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά, κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή http://mignatiou.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου