Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μελετάται (;) νέο δάνειο για την Ελλάδα – Απρόθυμοι Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία

Οικονομία
Μελετάται (;) νέο δάνειο για την Ελλάδα – Απρόθυμοι Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία
04/05/2011 12:37

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί νέα, επιπλέον, χρηματοδότηση έως το τέλος του 2012 εξετάζουν πλέον σοβαρά στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι στο σύνολο τους σχεδόν οι αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, που ασχολούνται με το ελληνικό ζήτημα, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η προοπτική επιστροφής της χώρας μας στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου πριν από το τέλος του ερχόμενου έτους, είναι από εξαιρετικά αμφίβολη ως απίθανη.

Αυτό, όμως, πρακτικά, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρειασθεί και νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ανάγκες της (πχ ομολογιακές λήξεις και όχι μόνο), καθώς τα 110 δισ ευρώ, αντικειμενικά, δεν θα επαρκέσουν. Γι αυτό και ξεκίνησε ήδη μια σχετική συζήτηση, στο περιθώριο, η οποία, όμως, αναμένεται να κορυφωθεί προς το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Γερμανία (κυρίως) αλλά και Ολλανδία, Φιλανδία και μια σειρά από άλλες βόρειες χώρες, εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμες σε μια τέτοια προοπτική, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει εξαιρετικά τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο γερμανικός εκλογικός κύκλος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ακόμη πιο επιβαρυντικά στις όποιες αποφάσεις της κ.Αγκελα Μέρκελ, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν ήταν εξαρχής και ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη με την προοπτική και του πρώτου δανείου. Πόσο μάλλον ενός δεύτερου, που ακροθιγώς, τώρα, θίγεται. Και η Αθήνα; Σε αυτή τη φάση, αυτό που την ενδιαφέρει είναι να βελτιώσει τους όρους δανεισμού των 110 δισ. Μετά, βλέπουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου