Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου προς Ρ. Ερντογάν: Διμερής διάλογος και μετά Χάγη

Γ. Παπανδρέου προς Ρ. Ερντογάν: Διμερής διάλογος και μετά Χάγη
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9778844

Ο Γ.Παπανδρέου προτείνει έναρξη διαδικασίας για την επίλυση των «ζητημάτων που παραμένουν ανεπίλυτα» και αν δεν υπάρξει συμφωνία, κοινή προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο, στην επιστολή - απάντηση στον Ερντογάν
«Eθνος» 26/1/2010

Επανεκκίνηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στη βάση της «γνωστής συνταγής» της έμμεσης εφ’ όλης της ύλης συζήτησης των «ανεπίλυτων πολιτικών προβλημάτων» και παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν βρεθεί συμφωνημένη λύση, προτείνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην απαντητική επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογο του Τ. Ερντογάν.


Η επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον Τ. Ερντογάν απαντά κατά ενότητα στα ζητήματα που είχε εγείρει ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος και προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από το καλοκαίρι
Η επιστολή που επιδόθηκε μετά από σχεδόν τρεις μήνες και αποσπάσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα απαντά κατά ενότητα στα ζητήματα που είχε εγείρει με την επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός, τον οποίο προσκαλεί ο κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από το καλοκαίρι.
Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει την έναρξη μιας διαδικασίας για να μπορέσουν η Ελλάδα και η Τουρκία να επιλύσουν «τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα» (σ.σ.: σε αντίθεση με την πάγια δημόσια θέση περί ύπαρξης μόνο μιας διαφοράς αυτής της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας) και αναφέρεται συγκεκριμένα στο Αιγαίο, όπου τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη αναζωογόνησης και ώθησης των διερευνητικών επαφών αναφέρεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας, που δεν βοηθά τη βελτίωση των σχέσεων με «ενέργειες όπως το casus belli, τις υπερπτήσεις και τις ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμη οριστεί» (σ.σ.: η επιλογή των ζητημάτων συμπίπτει με το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο: τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., το εύρος του εναέριου χώρου και τις γκρίζες ζώνες και τη μη αποδοχή ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων και του δικαιώματος των νησιών σε υφαλοκρηπίδα).
Με χρονοδιάγραμμα
Στην επιστολή προτείνεται να καθοριστεί ημερομηνία λήξης στη διαδικασία αυτή και «στην περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο, η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Δ.Δ. της Χάγης, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την ετοιμότητα «εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης», απαντώντας ουσιαστικά θετικά στην τουρκική πρόταση που εκκρεμεί από πέρυσι την άνοιξη, για υιοθέτηση «Κώδικα Συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, την οποία είχε επαναφέρει με την επιστολή του ο κ. Ερντογάν (code of conduct: που προτείνει ηπιότερες αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών όταν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή εισέρχονται απροειδοποίητα στα ακραία όρια του FIR Αθηνών).
Ο πρωθυπουργός, πάντως, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν θα προκαταλάβουν τις νομικές θέσεις των δύο πλευρών και ότι τελικώς η ενίσχυση της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η «αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση».
Μειονότητα
Ευθύνη της Ελλάδας
Σε ό,τι αφορά στην επιμονή του κ. Ερντογάν να εγείρει θέμα Θράκης, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι ο «σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας...» και απορρίπτει κάθε ιδέα για αμοιβαιότητα.
Για την Κύπρο
Η λύση να αφεθεί στις δύο κοινότητες
Στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η λύση πρέπει να αφεθεί στις δύο κοινότητες, ενώ περιγράφει τη λύση με μια αινιγματική αναφορά σε «ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και θα είναι εντός του πλαισίου του ΟΗΕ και της Ε.Ε.».
Ο πρωθυπουργός εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με παράλληλη αναφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας (σ.σ.: παραλείπεται η αναφορά στη μείζονα υποχρέωση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο).
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και συνεργασίας της Τουρκίας με τη FRONTEX.
Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να επιμένει στη λογική της συνεργασίας σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» προτείνοντας συνεργασία στην Ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, την πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον, την αναδάσωση, τις υποδομές και τις μεταφορές.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η πρόταση για συνεργασία και σε διεθνή περιφερειακά θέματα, όπως η Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος και τα Βαλκάνια, περιοχές στις οποίες είμαστε ήδη μάρτυρες της απόλυτα αποδοτικής εφαρμογής της νεο-οθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του κ. Νταβούτογλου.
NIKOΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου